Olje

Lagt til: mandag, 8.07.2019
Sist oppdatert: tirsdag, 3.09.2019

Det er lett å trå feil til i jakten på den riktige motor-oljen til bilen din. Det kan potensielt sett være skadelig for motoren å benytte feil olje, og som en konsekvens av dette, kan det bli dyrt. Luk derfor ut eventuelle feilopplysninger du kanskje har, eller oppdater dine kunnskaper om motorolje ved å lese her, slik at du blir en ekspert på dette feltet. I bunn og grunn er det ikke så komplisert, men det krever at man har kjennskap til noen sentrale begreper.

 

bilolje

 

Kjekt å vite om olje

 

Viskositet

Oljens viskositet, vil si oljens tykkelse. Det er viktig at motorens komponenter er mottakelig for den tykkelsen av olje som blir tilført. Dersom oljen er av høy viskositet, vil det si at den er tykk - og motsatt. En olje med høy viskositet flyter langsommere enn en olje med lav viskositet.  

Helsyntetisk, delsyntetisk eller mineralbasert

Helsyntetisk motorolje er en olje som ikke inneholder konvensjonell ("naturlig") olje. Den er fremstilt ved hjelp av en syntetisk baseolje, som tilsettes forskjellige additiver. På denne måten å fremstille olje, kan man få en mer slitesterk og motorvennlig olje. Hensikten med denne måten å fremstille motoroljer på, er å hindre slitasje ved at friksjonen betraktelig reduseres fra en konvensjonell motorolje, å holde motordelene rene, og dermed opprettholde oljens viskositet.

Når sjekke oljenivået, og eventuelt bytte motorolje?

Man burde ideelt sett sjekke motoroljen hver uke. Dersom oljen på peilepinnen (pinnen man undersøker oljenivået i motorrommet med) forandrer seg drastisk inntil kjørte 1500 km, burde motoren undersøkes. Dersom dette ser fint ut, burde motoroljen uansett byttes med jevne mellomrom, da omtrent en gang i året.